Misvattingen over de uitvaart

Er kan en mag bij een uitvaart veel meer dan je denkt

Vaak hoor ik ideeën over uitvaarten die niet kloppen. Een aantal misverstanden die veel voorkomen wil ik graag rechtzetten.

1. Het is verplicht een uitvaartverzorger in te schakelen

Niet waar. Je kunt in principe alle onderdelen van een uitvaart zelf regelen. Dat vraagt overigens wel veel tijd en inspanning, maar kan een flinke kostenbesparing opleveren. Ook emotioneel kan het betekenisvol zijn om de uitvaart in eigen hand te houden.

2. De overledene moet in een grafkist gelegd worden

Niet waar. Een kist is niet verplicht. Wel is in Nederland volledige bedekking voorgeschreven. De overleden kan ook in een lijkwade of ander omhulsel gelegd worden. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van een baar, die meebegraven of -gecremeerd wordt. Er worden wel eisen gesteld aan het materiaal waarin de overledene gecremeerd of begraven wordt. Dit i.v.m. vergankelijkheid of brandbaarheid.

3. Gebruik van de aula is een verplicht onderdeel van een crematie of begrafenis

Niet waar. De aula wordt apart verhuurd en in rekening gebracht door het crematorium of de begraafplaats. Vaak is er een gecombineerd tarief voor gebruik van de aula en koffieruimte. Voor het gebruik gelden vaak strakke tijdslimieten en hoge boetes bij overschrijding. Een plechtigheid en de ontmoeting hierna kunnen ook elders plaats vinden. De overledene wordt dan na de afscheidsbijeenkomst rechtstreeks naar de ovenruimte van het crematorium gebracht (dit heet ‘inbreng’). Op een begraafplaats wordt dan gesproken van een ‘doorloop’. Dit kan al dan niet in het bijzijn van de nabestaanden.

4. De uitvaart moet binnen 7 dagen na overlijden plaatsvinden

Niet waar. Wettelijk is de termijn 6 werkdagen na overlijden. Weekenden en feestdagen tellen dus niet mee. Zo nodig kan uitstel aangevraagd worden bij de Gemeente.

5. Aangifte van overlijden moet gedaan worden door de uitvaartverzorger

Niet waar. Nabestaanden kunnen dit ook zelf doen. De aangifte dient plaats te vinden bij de Gemeente waar iemand overleden is. Daarbij is het verplicht een verklaring van overlijden (getekend door een arts) te overleggen. Bij een niet natuurlijke dood dient aangifte gedaan te worden bij de Officier van Justitie.

6. De uitvaart wordt verzorgd door de partij waar de overledene verzekerd is

Dit kan, maar hoeft niet. Ook niet als je een zogeheten ‘natura-verzekering’ hebt. Verzekeraars wekken wel graag de suggestie dat zij de uitvaart moeten verzorgen. Je kunt echter zelf een uitvaartverzorger kiezen. De verzekeraar keert dan het verzekerd bedrag uit.

7. Uitvaartverzorgers proberen je van alles aan te smeren

Natuurlijk zijn er uitvaartverzorgers die vooral commercieel gedreven zijn. Toch doen de meesten dit werk vanuit interne motivatie. Dicht bij mensen staan, betekenisvol werk doen, steun geven in een kwetsbare periode. Wat niet wegneemt dat bij grote uitvaartorganisaties de commerciële- en tijdsdruk vaak groter is dan bij de kleinere partijen. Het is nuttig om transparantie te vragen over de tariefstructuur. Sommige partijen werken op uurbasis, anderen op een vast basistarief. De een rekent commissie op afgenomen producten (kist, bloemen, drukwerk, catering etc.), de ander niet. Vaste tarieven, zoals een minimum aantal kaarten en vaste prijs voor rouwvervoer kunnen sterk in je nadeel werken.

8. Er zijn regels waar een uitvaartplechtigheid aan moet voldoen

Niet waar. De invulling van een plechtigheid is vrij. Plaats, tijd, sprekers, muziek, rituelen, foto’s, dans; alles kan naar eigen inzicht ingevuld worden. De enige verplichting is dat een stoffelijk overschot binnen 6 werkdagen na overlijden ter aarde besteld of gecremeerd wordt (tenzij uitstel verleend is door de Gemeente).

9. Als er geen kerkelijke uitvaart is, moet je de plechtigheid zelf vormgeven

Meestal is dit de prakijk. Er zijn ook gespecialiseerde dienstverleners die u kunnen helpen met de invulling van het afscheid en/of de plechtigheid voor u kunnen leiden. Sommige uitvaartverzorgers doen dit. Deze zijn meestal lid van het Netwerk Uitvaarvernieuwers . Daarnaast zijn er speciaal opgeleide Ritueelbegeleiders, die samen met u de plechtigheid vormgeven. Ook zijn er funerair sprekers beschikbaar, onder ander via het Humanistisch Verbond.

10. De overledene moet in zijn woonplaas begraven of gecremeerd worden

Niet waar. Je bent geheel vrij in de keuze van crematorium of begraafplaats.

Meer informatie?

Via een reactie op deze blog kun je mij vragen stellen. Ik zal zeker reageren! Kijk anders ook op de volgende site: http://www.uitvaartinformatie.nl/ Er is ook een telefonische  informatielijn voor alle vragen rond uitvaart en aanverwante onderwerpen. Deze is bereikbaar via 0800 – 44 44 000

 

2 gedachten over “Misvattingen over de uitvaart

  1. Pingback: Goed geregeld | levenendood

  2. Duidelijke informatie.
    Ook ik maak zeer rgelmatig mee dat een of meerdere van dit soort vragen wordt gesteld. Mensen zijn, ondanks alle informatie op internet en de info via open dagen en beurzen, niet op de hoogte van de mogelijkheden en wat wel of niet kan/mag. Hoogswaarschijnlijk omdat men de dood voor zich uitschuift en er niet mee bezig wil zijn. Als zich dan toch een sterfgeval voordoet handelt men vaak uit onwetendheid. Dat is jammer. Deze info is weer een stapje in de goede richting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s