Sparen voor later

Sober leven

Ze leven sober. Niet dat dat moet. Ze hebben allebei een goede baan en de kinderen zijn zelfstandig. Zo hebben ze het gewoon altijd gedaan. Een enkele keer gaan ze naar het theater en als ze uit eten gaan nemen ze een pizzaatje. De enige luxe die ze zich veroorloven is dure geluidsapparatuur. Daar genieten ze enorm van. En verder zijn ze graag in de natuur, maar dat kost natuurlijk niets. Hoogstens een keer de aanschaf van een nieuwe verrekijker.

Sparen voor later

Sparen hebben ze al hun hele leven gedaan. Voor een huis, voor de studie van de kinderen, voor nieuwe geluidsboxen. Sparen voor het geval dat…. En sparen doen ze nog steeds. Maar nu voor na hun pensionering, als ze de wereld gaan verkennen. Ze dromen van reizen. Naar Amerkia om daar rond te trekken met een camper en alle natuurwonderen te bezoeken. Naar Afrika om de wilde dieren te zien. Ooit gaan ze het doen. Later, als ze ouder zijn. Hun spaarpotje is inmiddels goed gevuld. Als de rente daalt besluiten ze nog wat meer te sparen en de vakantie een jaartje over te slaan.

Een zwakke gezondheid

Zijn gezondheid is nooit zo goed geweest. Geen levensbedreigende ziektes, maar wel de nodige aandoeningen met de bijbehorende ongemakken. Ze hebben ermee leren leven. Het gebeurt regelmatig dat hij niet fit is. Wat paracetamol, een paar dagen rustig aan en dan gaat het wel weer. Niets om ongerust over te zijn.

Ze komen uit een sterk geslacht. Nog niet zo lang geleden overleed haar vader, bijna 90 jaar oud. Dan wordt haar broer ernstig ziek. Botkanker met een slechte prognose. Het is een schok voor ze. Haar broer is pas 55. Onbewust zijn ze er altijd van uit gegaan dat ze oud zullen worden. Zo gaat dat immers in hun familie. Kwaaltjes en kleine klachten komen nu in een ander daglicht te staan. Een nare hoest, steken in de buikstreek, obstipatie. Het zou toch niet…… Tot nu toe heeft de huisarts ze telkens gerust kunnen stellen. Maar de onrust is gezaaid.

Blijven sparen

Een jaar later is hun leven compleet veranderd. Ze zijn beiden minder gaan werken. Maar ze sparen nog steeds. Nu geen geld, maar vakantiedagen. Want de komende zomer gaan ze zes weken reizen. Een trektocht door verschillende Afrikaanse landen. Met een privé-auto en eigen gids. Zo doen ze dat tegenwoordig. Bewust van het feit dat ze nú leven en nú willen genieten. Sparen voor later doen ze niet meer. Wie dan leeft wie dan zorgt. Mochten ze toch oud worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s