Vaderdag; dag vader!

Dag vader!

Hij werd oud en bleef lang vitaal. Abrupt kwam zijn leven ten einde. ‘Gracias a la vida’; dank aan het leven. Dat lied lazen we hem voor aan zijn sterfbed. Toen reageerde hij nog één keer. Hij was dankbaar voor zijn leven. Bij zijn afscheid konden we dan ook zijn leven vieren. Het was goed.

Vaderdag

Vaderdag hebben we nooit echt gevierd. Goede Vrijdag, dat was onze vaderdag. Hij ging dan een hele dag met ons wandelen in de duinen. Vriendjes mee, lunchpakketten met gekookte eieren en onderweg verzon hij een spannend spel. Geweldig vonden we dat. Aan het eind een ijsje bij Parnassia. En de dag werd afgesloten met de kruiswegstatie in de kerk. Want dat hoorde erbij. Het was tenslotte Goede Vrijdag.

Afwassen

Jarenlang deed hij iedere dag de afwas. Hij vertelde dan verhalen, die hij ter plekke verzon. Spannende verhalen, vaak met een historische achtergrond. Vriendjes kwamen helpen, want ook zij wilden die verhalen niet missen. Het waren vervolgverhalen, die weken konden duren. Op die manier had hij altijd voldoende afdrogers beschikbaar.

Eigen keuzes

Hij had sterke normen en waarden. Werd geinspireerd door zijn geloof en was daar altijd actief mee bezig. Geen van zijn kinderen heeft dit overgenomen. Hij heeft daar nooit commentaar op gehad. Wij mochten onze eigen keuzes maken. Het ging tenslotte om de waarden in het leven. Eerlijkheid, barmhartigheid, trouw, compassie.  En dat heeft hij ons meegegeven.

Onafhankelijkheid

Hij koos in het leven zijn eigen weg. Stopte met de priestersopleiding en moest dit bekopen met een vader die jaren tegen hem zweeg. Ging voor de inhoud van zijn vak als onderzoeker en niet voor de carrière. Bestuurswerk in het maatschappelijk veld deed hij met hart en ziel. En hij was actief in de kerk. Ook na het overlijden van mijn moeder bleef hij onafhankelijk. Ging op reis, kreeg een lat-relatie, werd lid van de bewonersraad. En als hij ons nodig had, dan belde hij gewoon. Maar nooit legde hij een claim op ons. Hij stelde zich niet afhankelijk op.

Afscheid

Ineens was hij ontredderd. Kon de regie niet meer voeren over zijn leven. Dat was pijnlijk en ontluisterend. Na een operatie krabbelde hij weer op. Maar hij voelde dat zijn laatste dagen waren aangebroken. We voerden mooie gesprekken. Over zijn leven, zijn huwelijk, zijn geloof, zijn kinderen. In de laatste weken had hij nog ontmoetingen met de mensen die belangrijk voor hem waren. En toen was het ineens afgelopen. Wij hadden het geluk dat we nog wel afscheid konden nemen. Bij zijn uitvaart luisterden we naar Gracias a la Vida van Mercedes Sosa. Dank aan het leven. Dank dat je mijn vader was.

4 gedachten over “Vaderdag; dag vader!

  1. Pingback: Levendige Allerzielen | levenendood

  2. Hi lieve Marion,
    Geweldig, erg simple en clear, alsof ik hem voor me zag, met z’n halve schort voor de vaat. Hij was een goede vader voor zijn kinderen en andere kinderen. Hij was de vader die ik niet had, en toch had door zijn betrokkenheid in mijn leven.
    Astrid

    • Hi Marion, werd door mijn nichtje op dit bericht geattendeerd, mooi en zeer herkenbaar (mijn vader is 3 juni overleden). Maar wat een verrassing om na 30 jaar de naam van Ties Kroezen voorbij te zien komen!! Op Sancta veel plezier gehad. Zou hem graag weer eens spreken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s