Het litteken van Volendam

11 jaar na de cafébrand

Het is juli 2012 en onze zeilboot ligt aangemeerd in de haven van Volendam. De schade die in 2001 is aangericht door de brand in café De Hemel is nog steeds zichtbaar. Het pand aan de haven staat nog altijd leeg. Op het kerkhof is een aparte sectie waar de 14 dodelijke slachtoffers begraven liggen. Alle graven vol bloemen. Aan de haven is een monument geplaatst. En op straat kom ik verschillende mensen tegen met ernstige littekens als gevolg van hun verbranding.

God komt uit Volendam

De havenmeester vertelt me trots dat Volendam meer zon heeft dan de oostkant van het Markermeer. “Hier zeggen ze: God komt uit Volendam” zegt ze lachend. Opvallend dat deze uitspraak juist hier gehanteerd wordt. Ik vraag me af of café De Hemel haar naam eraan te danken had.

Een lege plek langs De Dijk

Toeristen flaneren in parade langs De Dijk. Een vrolijke mengelmoes van nationaliteiten op een zonnige vakantiedag. Oppervlakkig gezien lijkt het leven weer haar gewone loop te hebben genomen. Maar tussen de terrassen aan de haven is een lege plek. Het pand van De Hemel met gesloten gordijnen. De gevel betimmerd met panelen waarop foto’s van Oud Volendam zijn afgedrukt. Blijkbaar ligt het nog te gevoelig om het gebouw een nieuwe bestemming te geven, laat staan om het commercieel te exploiteren.

Een begraafplaats vol bloemen

De Volendamse begraafplaats heeft een bijna on-Nederlands karakter. Alle grafstenen zijn voorzien van een foto van de overledene. Op praktisch elk graf, recent of al wat ouder, staan verse bloemen. Je ziet dat het herdenken van overledenen hier bij de cultuur hoort. De slachtoffers van de brand zijn begraven op een apart gedeelte van het terrein. Gemarkeerd door een beeld met een gedicht.

monument voor slachtoffers brand Volendamse disco

De plek ontroert me. Door de foto’s op de grafstenen wordt extra duidelijk hoe jong de slachtoffers waren. De bloemen, gedichten, lantaarns en andere voorwerpen maken duidelijk hoezeer ze nog altijd gemist worden. De wond lijkt misschien geheeld, maar het litteken blijft pijnlijk voelbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s