Lijkkist of hemelbed

Gewoon een grafkist

De afgelopen tijd kwam ik verschillende mensen tegen die met hart en ziel grafkisten ontwerpen. De liefde en zorg die hierin gelegd wordt is zichtbaar in de resultaten. Zelf heb ik er nooit zoveel waarde aangehecht. Aan zo’n lijkkist of, zachter gezegd, een grafkist. ‘Als hij er netjes uitziet is het goed’, was altijd mijn gedachte. Maar ik ben er nu toch anders naar gaan kijken.

Madelon ontwierp een hemelbed

Madelon Revermann is ontwerper. En eigenlijk ook kunstenaar. Haar moeder deed haar het bijzondere verzoek een grafkist voor haar te ontwerpen. Ze ontwierp een prachtige kist, die ‘bescherming’ uit moest drukken. Het werd een eerbetoon aan het leven, het lichaam en de ziel van haar moeder. Omdat ze kist, lijkkist of grafkist nare woorden vond, noemde ze haar ontwerp het Hemelbed. Deze kist is de manier waarop Madelon haar moeder eert en waarop haar moeder zich geliefd weet.

Joost levert eerlijke eenvoud van deze tijd

Joost Romeyn merkte als uitvaartbegeleider hoe ouderwets en armoedig veel grafkisten eigenlijk zijn. En hoe slecht de prijs-kwaliteitverhouding vaak is. Hij maakt nu ambachtelijke, eigentijdse kisten naar de menselijke maat. Dus letterlijk ook in verschillende maten. De kisten en baren zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Zonder opsmuk en met oog voor esthetiek en detail. Joost maakt deze kisten met liefde en vakmanschap. Wil daarmee schoonheid en troost bieden. Omdat de laatste rustplaats van betekenis mag zijn.

Radboud maakt grafkisten die niet eng en lelijk zijn

Radboud Spruit vond als kind lijkkisten al eng en lelijk. Toen zijn moeder overleed voelde hij weer de afkeer van de kist. Hij maakt nu grafkisten die “moeten aantrekken in plaats van afstoten. Die aaibaar zijn en waar je iemand zelf in durft te leggen. En die moeten uitnodigen om ze zelf te dragen.” In mijn ogen volbrengt hij zijn missie. Zijn producten raken me. En eng zijn ze zeker niet.

Een grafkist kan betekenis hebben

De ontmoetingen met deze kistenmakers hebben me aan het denken gezet. Ik ben onder de indruk van de liefde die ze in hun produkten leggen. Je geliefde te rusten leggen in zo’n kist, zal een ander gevoel geven dan bij een standaardkist uit de fabriek. Tot mijn verbazing hoeven de kosten je niet te weerhouden. En met de keuze van een kist kun je ook nog bijdragen aan verbetering van de wereld. Sommige kisten hebben een eco-keurmerk. Madelon en Radboud dragen via hun bedrijf bij aan ontwikkeling in arme landen. Ook dat kan de keuze beinvloeden.

Uitvaartbeurs

Van 26 t.m. 28 september 2012 is er een vakbeurs voor de uitvaartbranche. Daar zijn de nieuwste ontwikkelingen te zien, o.a. op het gebied van grafkisten. Ik ga er zeker een kijkje nemen. Madelon, Joost en Radboud zijn vast niet de enigen die kisten maken die meer zijn dan gewoon een grafkist.

3 gedachten over “Lijkkist of hemelbed

 1. Ha Marion,
  Goed dat je hierover schrijft. Ben nu bezig met de uitvaart van een architect die plotseling overleed. Zo’n mooi vormgegeven en strakke kist past zo bij zijn persoon. Doet recht aan hem en zijn nabestaanden.
  tot gauw
  groet
  Moniek

 2. Mooi Marion! Bijzonder onderwerp waar inderdaad ook meer zorg en aandacht aan mag worden gegeven. Ik was laatst bij een uitvaart waar veel kinderen bij betrokken waren, zij hebben de hele kist mogen verven. Bijzonder en volgens mij een goede manier om de dood bij het leven te betrekken. En mooi om afscheid te nemen en een bijdrage te leveren. Ik kijk uit naar je volgende post!

  • Ha Anne,

   dank voor je reactie. Inderdaad is de kist bij uitstek geschikt om kinderen te betrekken. Je ziet ook wel dat ze tekeningen op de kist plakken of dingetjes in de kist meegeven. En voor overleden kinderen zijn er hele mooie kistjes, mandjes en vilten ‘kistjes’ te krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat ouders daar waarde aan hechten.

   groet

   Marion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s