Oncofonie toont kracht van creatieve expressie

Grootse opbrengst voor Kanker in beeld

Theater Carré was zondag  afgeladen. Het was de dag van de Oncofonie. 360 leden van de koren Zingen voor je leven, tientallen artiesten, het Noordpoolorkest, twee jonge ballerina’s, en zo’n 1500 enthousiaste bezoekers. Doel: aandacht en middelen voor de Stichting Kanker in beeld. Resultaat: verbondenheid, betrokkenheid, saamhorigheid, inspiratie en ongetwijfeld een flink geldbedrag.

Leven met kanker

Korennetwerk Zingen voor je leven
bron: mdxmedia.nl

Het korennetwerk Zingen voor je leven bestaat inmiddels uit 24 koren, verspreid over het hele land. De leden hebben allemaal met kanker te maken (gehad). Zij laten ons zien en voelen dat zij kiezen voor het leven. Het zingen verbindt, ontroert en geeft energie. Dat spatte er zondag vanaf. De ondertitel van de Oncofonie was niet voor niets ‘symfonie voor het leven’.

Stilstaan bij de dood focust de aandacht op het leven

Kanker is nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De diagnose kanker slaat dan ook meestal  in als een bom. Paniek, angst, verdriet, boosheid, pijn, onzekerheid zijn vaak het gevolg. Maar ook de noodzaak om stil te staan bij de kern van het leven. Om balans op te maken. Om keuzes te maken en je te richten op de dingen die voor jou het meest wezenlijk zijn. Zo’n diagnose kan dus ook iets opleveren. Getuige de verhalen van vele patiënten. En getuige de harstocht waarmee iedereen aan de Oncofonie meewerkte.

Creatieve expressie als complementaire zorg

Uit ervaring blijkt dat creatieve expressie voor veel mensen helpt om emoties te verwerken.  De Stichting Kanker in Beeld is opgericht om de mogelijkheden voor creatieve expressie van kankerpatiënten te bevorderen. Oprichter Jan Taal: “Door verbeelding en creativiteit te gebruiken kom je op een diepere laag van je bewustzijn. Wat we zien is dat mensen een enorme kracht in zichzelf herbergen die ze vaak pas in een crisis ontdekken. Creatieve processen kunnen helpen die kracht naar boven te halen en te gebruiken.”

Creatieve expressie breder inzetbaar

Niet alleen kanker kan leiden tot crisis en heftige emoties. Hetzelfde geldt voor andere ernstige ziektes en ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Zoals het verlies van een partner, een ouder of een kind, een verkeersongeval of een scheiding. Ook dan is praten alleen vaak niet genoeg. Gewoonweg omdat niet alles in woorden is te vatten. Creatieve activiteiten zoals schilderen, schrijven, zingen en boetseren kunnen helpen om de emoties op een andere manier te uiten. En om kracht te (her)vinden, balans te zoeken en –niet in de laatste plaats- even plezier te hebben. Plezier, dat hadden we zondag zeker ook, met meer dan 1500 mensen tegelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s