Levendige Allerzielen

Schaatsen als herdenking

Zondag gaan we met de hele familie schaatsen. Mijn broers, zus, schoonzussen, zwagers en alle neefjes en nichtjes. Maar eerst bezoeken we het graf van mijn ouders, zoals elk jaar rond Allerzielen. Het is een jaarlijkse traditie, waarbij we onze ouders herdenken. Een levendige viering van Allerzielen.

Herdenken van overledenen

Morgen is het precies 18 jaar geleden dat we mijn moeder hebben begraven. Ruim 3 jaar terug moesten we afscheid nemen van mijn vader. Ik schreef al eerder herinneringen aan beiden: Rode rozen en Vaderdag, dag vader! Aan het eind van het jaar worden overal in het land herdenkingen van overleden dierbaren georganiseerd. Onder andere Wereldlichtjesdag op 9 december (herdenking van overleden kinderen) en Allerzielen op 2 november (de Katholieke traditie). Wij houden onze eigen traditie in ere.

Viering Allerzielenalom

Onze eigen traditie van herdenken

Mijn moeder koos voor een begraafplaats dicht bij een kinderboerderij en een bos. Zodat we een grafbezoek zouden kunnen combineren met een leuke activiteit voor de kleinkinderen. Het werd een dierbare traditie. Vijftien jaar lang gingen we rond 26 oktober, haar geboortedag en tevens de dag van haar begrafenis, naar het graf. Altijd met mijn vader, alle kinderen en kleinkinderen . Vervolgens iets leuks doen en samen eten. Precies zoals mijn moeder dat gehoopt had.

Allerzielen

Na het overlijden van mijn vader bezochten we de viering van Allerzielen in de kerk waar we afscheid van hem hadden genomen. Dat voelde goed. Zijn naam te horen noemen, de rituelen en de ontmoeting met mensen uit zijn kerkgemeenschap. Vervolgens bezochten we natuurlijk het graf en gingen we iets leuks doen. Zoals we al jaren deden.

Geen ouders meer

Het blijft een gemis om geen ouders meer te hebben. Ik denk nog vaak aan ze en ze voelen nog steeds nabij. Soms zijn er dingen die ik graag met ze had willen delen of aan ze had willen vragen. Dat doe ik nu in gedachten. Ook dat geeft steun. Als we zondag met zijn allen bij het graf staan voelen we weer dat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarna gaan we lekker schaatsen en samen eten. We vieren het leven, zoals we dat van ze hebben meegekregen.

4 gedachten over “Levendige Allerzielen

    • Bedankt voor je reactie, Monique. Is inderdaad een goede en fijne traditie. Ik wens iedereen toe om zo zijn eigen vorm te vinden om herinneringen levend te houden en verbonden te blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s