Regie rondom het levenseinde

Met een blij gezicht bladert ze door de map die voor haar ligt. ‘Wensen rond de laatste levensfase, uitvaart en nalatenschap’ luidt de titel. “Het is een pak van me hart”, zegt ze. “Alles is nu geregeld en vastgelegd. Je weet niet half hoeveel rust me dat geeft.” Op het eerste oog lijkt dit nu niet direct iets om blij van te worden. Het was soms dan ook best lastig om over deze gevoelige onderwerpen te praten. Maar nu dat proces achter de rug is overheerst de blijdschap. Ik voel me vereerd met het vertrouwen dat ik heb ervaren. En ik ben blij met wat ik voor haar kan betekenen.

Weduwe en kinderloos

Ze is dik in de zeventig. Een paar jaar geleden overleed haar man en bleef ze alleen achter. Tot haar verdriet hadden ze geen kinderen. Met vallen en opstaan heeft ze haar leven weer invulling weten te geven. Het gemis blijft enorm, maar ze kan nu ook weer gelukkig zijn en genieten van het leven. De vraag wat er moest gebeuren na haar overlijden hield haar erg bezig. Daar zijn we over in gesprek gegaan.

Wegwijzer voor nabestaanden

Haar eerste zorg was de afwikkeling van haar nalatenschap. Ze had een nichtje gevraagd om haar executeur  testamentair te zijn. Maar ze voelde zich wel bezwaard, omdat ze wist dat ze daarmee veel van haar vroeg. Ze wilde haar straks zo min mogelijk werk bezorgen. Daarom maakten we samen een Wegwijzer voor haar nabestaanden. We legden een veelheid van gegevens vast. Welke abonnementen had ze? Waar was ze lid van? Hoe waren verzekeringen, hypotheek en bankzaken geregeld? Waar bewaarde ze belangrijke documenten? En ga zo maar door. Dat zou haar nichtje straks enorm veel werk besparen.

Levenstestament

Al doende ontstond er een vertrouwensband. Voorzichtig opperde ik de mogelijkheid een levenstestament op te stellen. Daarin kon ze vastleggen wie als haar gemachtigde op zal treden als ze zelf wilsonbekwaam zou worden. Ook dat bereidden we samen voor. Ze bepaalde hoe haar zakelijke en financiële huishouding zou worden geregeld, als ze dat zelf niet meer zou kunnen. En ook, voor haar veel belangrijker, wat haar wensen waren rond de zorg en behandeling bij wilsonbekwaamheid. Over sommige dingen had ze een uitgesproken mening. Andere onderwerpen vroegen de nodige extra informatie, reflectie en overweging. We voerden diepgaande gesprekken over o.a. euthanasie, niet-behandelen en terminale zorg. En bespraken haar wensen voor haar uitvaart. Het waren mooie gesprekken, waarin ik haar goed leerde kennen. De uitkomsten werden door de notaris vastgelegd in haar Levenstestament. De inhoud bespraken we uitgebreid met haar nicht, die ze had gevraagd om haar te vertegenwoordigen als dat ooit nodig zou zijn.

Regie over leven en sterven

Ze is realistisch genoeg om te beseffen dat ze zelf de regie moet voeren rondom haar laatste levensfase. En dat is ook wat ze wil. De wetenschap dat ze daar nu de lijnen voor uitgezet heeft geeft haar rust. Ze leeft volop en geniet van het leven, zolang dat kan. En als het nodig is, dan kan ze terugvallen op anderen. Die haar met liefde zullen helpen en goed weten hoe zij het wil.

4 gedachten over “Regie rondom het levenseinde

  1. Hartelijk dank voor je informatieve stuk rondom het levenseinde. Het maakt weer helder hoe belangrijk het het voor anderen en voor jezelf is, wanneer je de materiele zaken goed afwikkelt en dat dat zoveel rust kan geven tijdens een van de belangrijkste perioden, zo niet de belangrijkste periode in het leven. Dit geldt niet alleen voor onze clienten/patienten, maar ook voor ons zelf. Voor dat laatste is het een spiegel die wordt voorgehouden.

  2. Mooi concreet beschreven hoe waardevol en rustgevend het kan zijn om dergelijke zaken geregeld te hebben. Ik weet zeker dat het bij jou in goede handen is.

  3. Dank je voor je informatieve stukje, Marion.
    Het is waardevol als mensen zichzelf en hun omgeving op deze manier voorbereiden op omstandigheden die zij niet (meer) in de hand hebben. Je blog helpt anderen om te overwegen hetzelfde te doen. En zoals je al schreef; het brengt zoveel rust in ieders leven waardoor er meer aandacht vrijkomt voor het huidige leven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s